Koronavírus: USA zaznamenali 63.643 nových prípadov nákazy koronavírusom

12.07.2020 Celý región

Washington 11. júla (TASR) - Spojené štáty potvrdili v piatok 63.643 nových prípadov nákazy koronavírusom v priebehu uplynulých 24 hodín. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP na základe údajov zverejnených Univerzitou Johnsa Hopkinsa v americkom meste Baltimore.

Celkový počet prípadov dosiahol 3,18 milióna. Spojené štáty takisto zaznamenali 774 nových úmrtí v dôsledku choroby COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2. Celkový počet mŕtvych stúpol na 133.969.

Spojené štáty hlásili vo štvrtok rekordných 65.551 prípadov nákazy za jediný deň. Odborníci sa obávajú, že čoskoro môže nasledovať aj prudký nárast počtu úmrtí.

Rekordný počet mŕtvych v posledných dňoch evidujú v amerických štátoch Florida či Texas.

USA sú krajinou, ktorú koronavírusová pandémia zasiahla najťažšie, a to v počte prípadov nákazy i počte úmrtí.

Americký prezident Donald Trump minulý víkend počas svojho príhovoru k občanom pri príležitosti tohtoročného Dňa nezávislosti USA vyzdvihol postup krajiny v boji proti pandémii nového koronavírusu. Povedal tiež, že 99 percent odhalených prípadov nákazy je "úplne neškodných".

Odborník na infekčné choroby a expert Bieleho domu na nový druh koronavírusu Anthony Fauci pre spravodajskú stránku FiveThirtyEight vo štvrtok uviedol, že si nemyslí, že v porovnaní s inými štátmi je možné povedať, že Spojené štáty sú na tom dobre.
 
 

Počet úmrtí v súvislosti s COVID-19 presiahol v Brazílii 70.000

Rio de Janeiro 11. júla (TASR) - Počet úmrtí v súvislosti s ochorením COVID-19 v Brazílii dosiahol v piatok 70.400 po tom, ako za posledných 24 hodín v krajine zaznamenali 1200 nových obetí, uviedlo tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

V krajine pribudlo aj ďalších 45.000 prípadov nákazy, čím sa celkový počet infikovaných osôb zvýšil na 1,8 milióna, dodalo ministerstvo vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra AFP.

Za uplynulých 35 dní sa počet úmrtí v tejto najväčšej juhoamerickej krajine zdvojnásobil. Epicentrom epidémie v Brazílii zostáva štát Sao Paulo, kde podľa AFP zaznamenali 17.400 úmrtí. Nasleduje štát Rio de Janeiro s 11.200 obeťami.

Brazília je v súvislosti s počtom nakazených i úmrtí druhou najviac postihnutou krajinou na svete po USA.
 
 

USA vítajú rozhodnutie WHO začať vyšetrovanie pôvodu koronavírusu

Ženeva 11. júla (TASR) - Spojené štáty v piatok privítali rozhodnutie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) začať vyšetrovanie pôvodu nového koronavírusu, ktorý sa koncom decembra začal šíriť z Číny do celého sveta. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie veľvyslanca Spojených štátov pri OSN Andrewa Bremberga.

"Vítame vyšetrovanie zo strany WHO. Pokladáme odborné vyšetrenie (pôvodu koronavírusu) za nevyhnutný krok k úplnému a jasnému pochopeniu toho, ako sa tento vírus rozšíril do sveta," povedal novinárom Bremberg. Zároveň tiež uviedol, že Peking poskytne tímu expertov, ktorý WHO do Číny vyslala, plnú podporu a súčinnosť.

Brembergovo prekvapujúce vyjadrenie na adresu WHO prišlo po tom, čo americký prezident Donald Trump povedal, že WHO riešenie koronavírusovej krízy "spackala" a je len "bábkou Číny". Trumpova administratíva v utorok upovedomila Kongres, že Spojené štáty zo Svetovej zdravotníckej organizácie oficiálne vystupujú.
 
 

Rusko zaznamenalo ďalších 188 úmrtí pacientov s koronavírusom

Moskva 11. júla (TASR) - Za posledných 24 hodín podľahlo v Rusku ochoreniu COVID-19 spôsobovanému novým koronavírusom 188 osôb, čím celkový počet potvrdených obetí pandémie stúpol na 11.205. V sobotu to oznámilo protivírusové krízové centrum, ktoré citovala agentúra TASS.

Počet prípadov nákazy za spomínané obdobie stúpol o 6611, celkový počet nakazených tak dosiahol 720.547. Denný nárast počtu nakazených za uplynulých päť dní neprekročil 0,9 percenta.

Počet vyliečených pacientov stúpol v sobotu o 8378 na 497.446. Podľa ruského protivírusového krízového centra sa z ochorenia COVID-19 vyliečilo viac ako 69 percent všetkých infikovaných.
 
 

Koronavírusom sa už na svete nakazilo viac ako 12,5 milióna ľudí

Paríž 11. júla (TASR) - Počet obetí nového koronavírusu, ktorý sa koncom decembra začal šíriť z Číny, dosiahol celosvetovo 560.425. Vyplýva to zo štatistiky k sobotňajšej 12.00 h SELČ, ktorú zverejnila agentúra AFP.

V sobotu evidovali v 196 štátoch a teritóriách celkovo 12.522.050 prípadov ochorenia COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, pričom 6.688.300 ľudí pokladajú úrady za vyliečených. Štatistiky, ktoré AFP vypracúva na základe oficiálnych údajov jednotlivých krajín a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), však pravdepodobne odrážajú len zlomok skutočného počtu prípadov nákazy.

Nákazou najviac postihnutou krajinou zostávajú aj naďalej Spojené štáty, kde doposiaľ zaznamenali 3.184.722 prípadov infekcie, 134.097 úmrtí a 983.185 vyliečených.

Po Spojených štátoch nasleduje Brazília, kde je 1.800.827 infikovaných a 70.398 úmrtí. Tretia je Británia so 44.650 mŕtvymi a 288.133 infikovanými. Taliansko hlási 34.938 mŕtvych a 242.639 prípadov nákazy. Päticu najviac postihnutých krajín uzatvára Mexiko, ktoré má 34.191 úmrtí a 289.174 infikovaných.
 
 

Chorvátsko zavedie povinné rúška po rekordnom prírastku nakazených

Záhreb 11. júla (TASR) - V Chorvátsku bude od pondelka povinné nosenie rúšok v obchodoch a ďalších uzavretých verejných priestoroch. Informovala o tom v sobotu agentúra Reuters.

Chorvátsko zaznamenalo v sobotu rekordný denný prírastok prípadov nákazy novým koronavírusom. Väčšina zo 140 nových prípadov bola zaznamenaná v hlavnom meste Záhreb a vo východných oblastiach krajiny.

Od pondelka 13. júla budú musieť rúška nosiť zamestnanci aj zákazníci v obchodoch, personál aj návštevníci nemocníc.

Rovnaká povinnosť bude platiť aj pre zamestnancov barov a reštaurácií a ďalších prevádzok poskytujúcich služby, v ktorých prichádza personál do blízkeho kontaktu so zákazníkmi.

Opatrenie prijal v piatok, ešte pred sobotňajším rekordným prírastkom nakazených, chorvátsky národný krízový tím pre ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus. Oficiálne miesta o tomto kroku informovali až v sobotu.

Už niekoľko týždňov platí v Chorvátsku povinnosť nosiť rúška vo verejnej hromadnej doprave.

Počas jarných mesiacov sa chorvátskym úradom za pomoci reštriktívnych opatrení podarilo úspešne zamedziť šíreniu koronavírusovej infekcie. Začiatkom júna v krajine pribúdalo len niekoľko prípadov denne a v niektoré dni dokonca žiadne. V posledných týždňoch však začal počet nakazených opäť výraznejšie stúpať.

Podľa sobotňajších správ miestnych médií v Chorvátsku momentálne evidujú viac ako 500.000 turistov, z toho približne 430.000 zo zahraničia: z Nemecka, Slovinska, Českej republiky, Poľska, Rakúska, Slovenska a Maďarska.

Medzi zahraničnými návštevníkmi, ktorí dovolenkujú na pobreží Jadranského mora, však bolo zatiaľ zaznamenaných len veľmi málo prípadov nákazy.

Za posledných 24 hodín v Chorvátsku potvrdili ďalších 140 prípadov infekcie (po vykonaní 1322 testov), čím sa ich celkový počet zvýšil na 3672. Počet mŕtvych sa zvýšil o jedného na celkových 118.

Aktívnych prípadov nákazy je v krajine momentálne 1088; pričom 124 chorých sa lieči v nemocniciach a traja z nich sú napojení na pľúcnu ventiláciu. V domácej karanténe je aktuálne 4756 osôb, píše agentúra HINA.
 
 
 

Vyberte región